Mini’s zijn niet de volledige incarnatie van het kwaad

Het allereerste dat mij stoorde aan de mini’s van Albert Heijn was dat de schaal niet overeen kwam. De peultjes waar mijn huisgenoot mee thuis kwam waren reusachtig in vergelijking met de pannenkoek uit het andere zakje. Dan haak ik al af.

Daarnaast zijn de mini’s nuttelozer dan een foetus van Schreeuw om Leven. Een supermarkt die zich steeds duurzamer en eerlijker profileert verleidt klanten met milieuvervuilende plastic dingetjes in oceaanvernietigende plastic zakjes die ongetwijfeld door analfabete kindjes in China gemaakt worden. En – helaas voor de mensheid – het werkt ook nog.

moraalriddertje

Ze blijken echter iets minder kwaadaardig dan dat. Volgens de klantenservice van Albert Heijn zijn de mini’s heel mensheidvriendelijk gemaakt. ‘Het karton heeft het fsc-keurmerk, er is recyclebaar folie gebruikt en de dunne verflaag is op waterbasis. Stel het product wordt in de mond genomen, dan kan de verf niet loslaten. Komt de verf eventueel wel los, dan is er geen gevaar voor de volksgezondheid’, stelt een mevrouw me gerust.

‘Overigens zijn de mini’s niet bedoeld voor consumptie.’ Wie doet dat dan? ‘Het zijn etensdingen. Althans, het lijkt op eten. Het is nogmaals niet de bedoeling om het op te eten. Helaas is het zo dat het er wel een waarschuwing op moet omdat mensen er anders op een andere manier benamingen aan kunnen geven.’ Duidelijk.

Maar, gun me dan in ieder geval de kinderarbeid om me aan te ergeren. Ook niet! ‘De mini’s zijn geproduceerd in arbeidsomstandigheden die aan alle wetten en regelgeving voldoen. De leverancier doet mee aan het Business Social Compliance Initiative.’ Dus geen uitbuiting in China? ‘Ze komen zeer waarschijnlijk wel uit die regio, maar zijn er wel onder extra gecontroleerde dingen geproduceerd.’

Die ‘extra gecontroleerde dingen’ zijn overigens meer een soort van redelijk vrijblijvende richtlijnen. En ik blijf de mini’s stom vinden. Maar toch, het zijn initiatieven en labels die mijn schoenen, mobiele telefoon en luchtje niet hebben, dus ik ga me maar eens op andere planeet-en-mensheid-hatende kapitalisten richten. De mensen die mij betalen bijvoorbeeld.

 

 

Category : Overigen
Tags :