‘Als de eerste vissen boven zijn, dan komt de euforie’

Het nieuwe haringseizoen gaat vandaag in Scheveningen traditioneel van start met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Dit jaar wist de Katwijkse schipper Maart van Rijn (60) van rederij Jaczon als eerste Nederlander de echte Hollandse Nieuwe te vangen.

U was al een paar dagen op zee, nog geen haring gevonden, en toen? ‘We hoorden van de wal dat een stelletje Noren al wat gevangen had. Die zijn ons meestal voor. En als de eerste vissen boven zijn ga je tellen, betasten, openmaken. Dan komt de euforie.’

De buit was binnen? ‘We maakten die dag twee ‘trekken’: een vangst van dertig ton en één van tachtig. Dat moet je dan verwerken. Eerst de haring gekaakt, toen gezouten volgens het oude recept en na het zouten laten rijpen in de pekel. Die kleine visjes kunnen best vermoeiend zijn. Maar dat is de kracht van de Hollandse Nieuwe, zo wordt hij al eeuwenlang gemaakt.’

Nostalgie? ‘Vroeger was er meer aandacht voor. Nu waren we met twee bootjes, vroeger met hele vloten. Dan werd de voltallige bemanning opgetrommeld. Op Vlaggetjesdag voeren we uit. Jongens waren trots dat ze op de boot mee mochten. Dat gevoel blijft er van oudsher een beetje inzitten. Er blijft altijd iets van: als de Hollandse Nieuwe komt, ga je geld verdienen.’

Nu is het anders? ‘Je houdt het tintelende gevoel van: vol verwachting klopt mijn hart. Maar er zijn nu zo weinig boten… Vroeger mocht de schipper met de beste haring een paar vaatjes aanbieden aan de koningin. Leuk hoor, dat mocht ik twee keer doen. Aan koningin Beatrix en een keer aan Juliana.’

Category : DAG
Tags :