‘Hierover zullen boeken worden geschreven’

De gevolgen van de Amerikaanse bankencrisis in Nederland vallen nog mee. Maar zelfs analisten zijn onzeker en wachten af wat er komen gaat.

Het wegvallen van twee grote Amerikaanse zakenbanken afgelopen maandag dreunt wereldwijd nog flink na. Ook gisteren sloten de beurzen flink in de min.

Niet in de laatste plaats in Nederland, waar financiële instellingen een groot deel van de AEX vormen. Miljarden euro’s van ING, Aegon en Fortis bevinden zich in de gevarenzone, maar op de lange termijn denken kenners dat de schade zal meevallen. ‘Leuk is anders, interessant is het wel’, zegt Tom Muller, analist bij Theodoor Gilissen Bankiers.

‘De directe gevolgen van de problemen in de Verenigde Staten vallen nog mee, maar het is wachten op nieuwe kettingreacties, en daar valt weinig over te zeggen’, zegt Muller. ‘Al gaat het deze dagen om heel grote bedragen, als je het afzet tegen de jaarwinst van de Nederlandse banken, dan valt het wel weer mee. ING maakt bijvoorbeeld een paar miljard winst per jaar.’

Martin van Vliet, econoom in dienst van ING, beaamt dat het nu vooral afwachten is. ‘Er is keihard gewerkt om een domino-effect tegen te gaan, maar het is moeilijk in te schatten of er nieuwe slachtoffers volgen.’

Volgens veel analisten en ook de Amerikaanse regering maakt de crisis deel uit van het ‘opschoningsproces’ van de economie. De regering van de VS koos er ook voor om in het geval van Lehman Brothers, dat faillissement heeft aangevraagd, geen steun te geven maar de markt het zelf te laten uitzoeken. ‘Dit zijn de laatste zware loodjes’, denkt Tom Muller. ‘De grote banken die nu nog staan, blijven staan. Misschien dat er nog wat kleintjes gaan.’

Ook met betrekking tot de Nederlandse beurs blijft Muller optimistisch. ‘We zijn nu in twee dagen tijd hard gezakt, maar dat ziekt wel uit, des te sneller de ommekeer’, voorspelt de analist. ‘Er spelen veel factoren mee, het is nu de vraag welke gaan overheersen’, zegt Muller. Hij vertrouwt erop dat bedrijven die nu verlies lijden de komende jaren gewoon weer degelijk winst zullen draaien.’

Martin van Vliet vindt het te vroeg voor dat optimisme. ‘Het onderliggende probleem blijft de Amerikaanse huizenmarkt. De banken die nu verdwenen zijn, hebben grote verliezen geleden op vastgoedbeleggingen. Het probleem van de inzakkende huizenmarkt is niet snel opgelost. De kredietcrisis is dus nog niet voorbij’, waarschuwt hij.

Bang voor een depressie zoals in de jaren dertig van de vorige eeuw is Van Vliet niet. ‘Maar we hebben geen rooskleurig beeld van de Verenigde Staten voor dit jaar en het volgende. Ik blijf het nauwlettend volgen, het zijn uitzonderlijke tijden.’

Ook Tom Muller is onder de indruk van de afgelopen dagen. ‘Dit is de testcase waarover boeken zullen worden geschreven. Toezichthouders zullen veel strengere regels gaan opstellen. Het is een les voor de toekomst.’

Category : DAG
Tags :