Nederlandse kerstpost gesorteerd op de Filippijnen

Een deel van de Nederlandse kerst- en nieuwjaarskaarten is deze maand aan de andere kant van de wereld gesorteerd.

TNT experimenteert met het inzetten van typisten op de Filippijnen en in India bij het ‘videocoderen’, een gedigitaliseerd onderdeel van de postsortering waarbij typisten op basis van beelden op hun monitor adresgegevens invoeren. Dit gebeurt tot nu toe gewoon in de sorteercentra zelf, maar kan qua techniek net zo makkelijk in Azië plaatsvinden. Vanwege de loonskosten in Nederland neigt TNT ernaar om het in de toekomst permanent uit te besteden aan de twee lagelonenlanden.

De proef wordt gehouden op het moment dat er 11.000 banen op de tocht staan bij TNT. ‘Het is niet leuk voor onze werknemers, maar wij hebben geen andere keuze dan zo efficiënt mogelijk de post te verwerken’, zegt een woordvoerder. Hij noemt het noodzakelijk om te bezuinigen. Enerzijds omdat de hoeveelheid post in Nederland blijft dalen, maar ook omdat concurrenten op de postmarkt hun werknemers maar een derde betalen van de 23 euro die TNT als uurloon hanteert. Goedkope uitzendkrachten in India en de Filippijnen zijn volgens TNT daarom ‘efficiënter’.

Hoeveel overzeese typisten op dit moment in de weer zijn met Nederlandse post weet het bedrijf niet precies. ‘Het gaat nog niet om tientallen’, zegt een woordvoerder. Het logistieke proces is overgelaten aan een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. TNT wijst erop dat verschillende banken ook al op soortgelijke wijze te werk gaan met het verwerken van bankafschriften.

Qua arbeidsomstandigheden weet TNT ook niet zeker of deze hetzelfde zijn als in Nederland. Zo krijgen Nederlandse videocodeerders bijvoorbeeld elk uur tien minuten rust vanwege de honderden beelden die voorbijflitsen. ‘Ik neem aan dat we ook goed omgaan met het personeel in Azië. Dat zit wel in onze manier van zaken doen’, laat TNT weten.

Het postbedrijf benadrukt dat het op dit moment allemaal nog om een proef draait, maar laat ook weten dat er wordt gekeken of andere onderdelen van het sorteerproces eveneens goedkoper kunnen. Vakbond ABVAKABO FNV zit midden in de onderhandelingen rond het dreigende massaontslag bij TNT en wil nog niet reageren op de proef.

Category : Overigen
Tags :