AIVD: Belaagd Koerdisch centrum financiert PKK

Volgens de AIVD onderhoudt het zondag stevig toegetakelde Koerdisch centrum in Amsterdam banden met de PKK. En daarom krijgen ze er geen subsidie meer.

Het Koerdisch Nederlands Cultureel Centrum Amsterdam (KNCCA) dat zondag doelwit was van een agressieve meute Turkse demonstranten, is onlangs zijn subsidie kwijtgeraakt vanwege banden met de radicale Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Ook de Koerdische Vrouwen Vereniging Amsterdam (KVVA) in hetzelfde pand krijgt om die reden geen geld meer van de gemeente. De subsidie over 2011 is bovendien teruggevorderd. ‘Het gaat respectievelijk om 35.000 en 7.000 euro per jaar’, laat de gemeente weten.

Terrorisme

De gemeente kwam tot het besluit na een melding van de AIVD. ‘We hebben vastgesteld dat de PKK actief is in Nederland met financierings- en faciliteringsactiviteiten’, zegt een voorlichter van de veiligheidsdienst. Die activiteiten vinden volgens de AIVD ook plaats in het Koerdische centrum in Amsterdam-Zuid. En omdat de PKK op de Europese lijst van terroristische organisaties staat en sinds 2007 verboden is in Nederland, stuurde de AIVD een brief met z’n bevindingen naar de gemeente.

In het KNCCA hebben ze geen idee wat er precies aan de hand zou zijn. De subsidiestop komt dan ook hard aan. ‘Natuurlijk komen we in de problemen, maar we gaan niet sluiten’, benadrukt een woordvoerder. ‘Misschien gaan we allemaal een extra avondje in de week werken om de huur te betalen.’ Het centrum bestaat al 29 jaar en is het enige Koerdische centrum in de hoofdstad. ‘Dat geven we niet zomaar op’, zegt de strijdbare Koerd.

Category : De Pers
Tags :