Minister: kindspionnen ‘volwassen’

De politie benadert minderjarigen als informant zonder dat hun ouders op de hoogte zijn. En dat moet afgelopen zijn, vindt de PvdA.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie bevestigt dat de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) minderjarigen benadert om aan de slag te gaan als informant.

Dat doet hij in de beantwoording van de Kamervragen van Jeroen Recourt (PvdA) na berichtgeving in dagblad De Pers. De minderjarigen kunnen tipgeld krijgen voor hun activiteiten en de minister geeft toe dat ouders lang niet altijd op de hoogte zijn dat hun kind informant is.

‘Onacceptabel’, zegt Recourt in een reactie, ‘ze brengen zichzelf in gevaar voor een paar centen’. Hij wil het onderwerp zo snel mogelijk behandelen in de Tweede Kamer. ‘Ik vind het prima dat minderjarigen in uitzonderlijke gevallen ingezet worden als informant, maar niet zonder toestemming van de ouders’, zegt Recourt. Hij wil nu per wet regelen dat dit ook niet meer mogelijk is.

Oostblokpraktijken

In zijn beantwoording kan de minister niet zeggen hoeveel jonge informanten in dienst zijn van de CIE. Hij benadrukt dat minderjarigen ‘slechts in zeer uitzonderlijke gevallen worden ingezet, indien sprake is van zeer ernstige misdrijven’.

Wat de ouders betreft laat Opstelten weten dat de CIE alleen jongeren benadert die ‘zich in het maatschappelijk verkeer vrijwel gedragen als volwassenen’. In het belang van de opsporing zou het soms van belang zijn om de ouders niet bij het risicovolle bijbaantje van hun kinderen te betrekken.

In november bleken advocaten niet op de hoogte van de inzet van de kindspionnen. ‘Het riekt naar Oostblokpraktijken’, zei Bart Nooitgedagt van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten toen.

Category : De Pers
Tags :