Hallo provinciaaltje! Kassa open, nu!

De hoofdstad is ‘te heet’. En dus overvallen jonge, Amsterdamse criminelen nu juweliers in Nijmegen en geldtransporten in Leende. Daar valt nog wél wat te halen.

Amsterdamse scootercriminelen vinden het te link in de hoofdstad en slaan hun slag daarom vaker in de provincie én het buitenland. Vooral juweliers zijn het slachtoffer van de steeds gewelddadigere overvallen. We kennen de jongens van Opsporing Verzocht, maar veel meer dan een signalement komen we niet te weten. Drie van hen vertellen waarom ze doen wat ze doen.

‘We zijn ook vaak in Limburg geweest’, zegt de 23-jarige Rachid. ‘En in Roermond hebben we een leuke dag gehad’, haakt zijn vriend Jamal (zelfde leeftijd) in, ‘daar hebben we toen een mooie slag geslagen’. Beide jongens wonen in Amsterdam en begonnen al als puber met straatroven, inbraken en gewapende overvallen. Rachid deed dat laatste meerdere keren met getrokken 9mm-pistool als leider van de overval, Jamal staat meestal op de uitkijk. Met wisselend succes: voor hun achttiende zaten ze allebei al een tijdje in de cel.

Die overvallen plegen ze vooral buiten Amsterdam, want de hoofdstad is ‘te heet’. ‘Iedereen met een beetje hersenen weet dat je – hoe noem je dat – niet in je eigen buurt moet schijten’, zegt Jamal. Hij neemt al sinds hij actief is liever even de auto naar Almere of Lelystad. ‘Alleen als je geen rooie cent hebt doe je een overval om de hoek. En dan ontstaan de problemen’, zegt hij.

Kaalgeplukt

Sinds twee, drie jaar reizen ervaren overvallers uit Amsterdam heel Nederland af. Vorige week pakte de politie twee Amsterdammers na het plunderen van een geldtransport in Leende. Ze worden verdacht van overvallen door heel Nederland. En de beruchte overval op juwelier Kamerbeek in Nijmegen? Het opsporingsbericht richtte zich op Amstedam, want daar wonen de overvallers. Ook overvallen in Rijswijk en Purmerend leidden recent tot grootschalige arrestaties in de stad.

De landelijk overvalcoördinator van de Raad van Korpschefs bevestigt het uitwijken van Amsterdamse criminelen en kan nog wel wat meer voorbeelden opnoemen. ‘Het wordt in Amsterdam steeds moeilijker om niet gepakt te worden. Sommige Amsterdamse verdachten die elders worden gearresteerd zijn niet eens actief in hun eigen stad. Het verbaast mij niet als ze ook de grens over gaan’, zegt zijn woordvoerder.

Amsterdam is alleen nog interessant voor momenten van wanhoop, en voor de amateurs. ‘Er valt niks meer te halen. De politie kent je, juweliers beveiligen zich beter en het is hier zo goed als kaalgeplukt. Alle avondwinkels en juweliers zijn al meerdere keren overvallen’, zegt Jamal. En niet alleen de provincie is aan de beurt. ‘Ook Duitsland is een trend’, zegt Jamal. Maar als er opeens een hoge tandartsrekening binnenkomt, sluiten Rachid en Jamal niet uit dat ze weer in Amsterdam toeslaan.

Ze zijn er nog wel, overvallen in Amsterdam. Denk maar aan de fatale overval op juwelier Fred Hund in 2010. ‘Maar je hebt een verschil tussen de domme overvallers en logisch nadenkende’, zegt Jamal. En vaak zijn die domme crimineeltjes verantwoordelijk voor overvallen in eigen buurt. ‘Het is nutteloos. Ze rennen gewoon naar binnen, maken maar een kleine buit en soms schieten ze iemand door het hoofd. Ze kijken naar oudere jongens en doen nog ergere en gekkere dingen’, vindt Jamal.

Hoeren

Arno Julsing, chef van de Amsterdamse recherche, zei dit weekend nog dat jonge criminelen steeds gewelddadiger worden. Volgens Rachid is dat ook een beetje de schuld van de slachtoffers. ‘Als juweliers beter meewerken wordt het niet zo gewelddadig’, zegt hij. Hij is minder spraakzaam dan zijn vriend en mengt zich vooral in het gesprek om het gebruik van geweld te verdedigen. Hij geeft ook tips aan jongere jongens. ‘Hier is het pistool, dit is het plan, daar moet je toeslaan en zo kom je weer weg’, schetst hij. ‘Nee, dat is niet aanmoedigen. Ze zijn er al mee bezig en zo doen ze geen domme dingen.’

Azmi (19) zat ook al vast voor een overval en bevestigt in een afzonderlijk gesprek deze gang van zaken. ‘Het idee komt meestal van jongens van 18 en wordt uitgevoerd door die van 16. Mijn generatie kijkt naar de vorige en is nog gewelddadiger.’ Ook jongens die studeren aan een hbo of universiteit doen mee, vertelt Azmi. Jamal weet waarom: ‘Zelfs als ze hun best doen op school, uiteindelijk weten ze dat het daar op neer komt.’

Net als de overvallers van Leende, Nijmegen, Rijswijk en Purmerend, zijn de drie jongens uiteindelijk opgepakt. Lang niet voor al hun overvallen, maar toch. Waarom doen ze het nog? Ze geven de schuld aan de strenge politie, de keren dat ze onterecht in de cel belandden, het niet vinden van een baan en de gebrekkige hulp van de Dienst Werk en Inkomen en andere organisaties.

O ja, en luxe. Twee à drie minuten ‘werk’ en de buit kan oplopen tot tienduizenden euro’s per persoon.

‘Als iedereen de nieuwe Blackberry heeft, heb ik hem ook binnen een week’, zegt Rachid. En Jamal: ‘Wanneer ik weet dat iemand veel geld op zak heeft schiet ik hem in zijn been.’ Dat geld gaat naar uitgaan (‘dat is best wel duur in Amsterdam’), schulden, boetes, auto’s, een snuifje en hoeren. ‘Als je het niet kunt witwassen geef je het sneller uit’, zegt Jamal.

Want zo professioneel zijn ze nog niet, dat ze zelfs kunnen witwassen. En ook al heeft de politie de veelplegers ondergebracht in groepen met spannende namen, er is geen sprake van een echte organisatie. ‘Maar je leert wel veel van die overvallen’, zegt Jamal. In Amsterdam weten ze dan ook vrij zeker dat de nieuwe Holleeder een Marokkaan is.

De namen van Rachid, Jamal en Azmi zijn gefingeerd.