Arrestatieteam valt bij buren van verdachte binnen

Het arrestatieteam (AT) mag dan wel de elite-eenheid van ieder politiekorps zijn, de wereld van Tom Clancy lijkt soms nog best ver weg. Afgelopen maandagochtend 10 maart aan de Bos en Lommerweg in Amsterdam-West bijvoorbeeld. Een team zwaarbewapende heren had de opdracht gekregen om de 19-jarige verdachte van een schietincident een week eerder van zijn bed te lichten. Bivakmuts over het hoofd, kogelwerend vest aan, helm op, machinegeweer in de aanslag en ‘go, go, go’.

De mannen forceerden de deur, drongen in tactische formaties de woning binnen en stonden plots oog in oog met een paar kindjes die niet helemaal pasten bij de informatie uit de briefing. De kinderen zagen er verrassend Noord-Afrikaans uit, terwijl het team op zoek was naar een verdachte met een Oost-Afrikaans voorkomen. Gelukkig voldeden alle leden van het arrestatieteam aan de ‘politie-visus-eis’, dus kwam er al snel iemand op het idee dat ze wellicht op de verkeerde verdieping waren binnengevallen.

Foutje
En jawel, op een andere etage van het pand werd even later inderdaad de 19-jarige verdachte ingerekend. Deze verdachte zou op 5 maart bij een broodjeszaak aan de Johan Huizingalaan in Nieuw-West een andere 19-jarige jongen in zijn rug hebben geschoten. De reden zou een uit de hand gelopen ruzie zijn. In het persbericht over de arrestatie geen vermelding van die eerste inval. Wel de volgende zin: ‘Het politieonderzoek is nog in volle gang, meerdere aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.’ Maar met deze werkwijze kom je al snel op ‘meerdere aanhoudingen’ uit.

Het gebeurt overigens met enige regelmaat dat een arrestatieteam de verkeerde woning binnenvalt. De jungle van betonnen schotelantenneflatjes van drie- en vierhoog in Amsterdam-West zou de reden zijn. Het is soms niet helemaal duidelijk of een woning nou bijvoorbeeld 24-huis of 24-1 is. De gemeente ontfermt zich doorgaans over gezinnen die te maken krijgen met een foutje van het arrestatieteam. Ze krijgen in ieder geval een nieuwe deur.